What to do: Limaiset keuhkot, en saa happea

Nyt olen saanut lukea aika paljon Facebookissa miten keuhkoputki/keuhkot ovat limaiset ja yskänlääke ei auta. Tässä AIKUISILLE lista miten voit helpottaa oloasi. Lapsia koskevissa ongelmissa käänny lääkärin puoleen.

1. Keuhkoputkien tyhjennyshoito uloshengityksen vastapaineen avulla.

Tarvitset:

Noin 1-1,5 litran pullon
Noin 30-60 cm pitkän muoviletkun jonka halkaisija on 1-2 cm

Jos kyseessä on limakertymä keuhkoissa, laita pulloon 10-15 cm vettä.
Jos taas keuhkolaajentuma, laita 5-10 cm vettä

vaiheet:

1. Ota ensin keuhkoputkia avaava lääkitys (jos on määrätty)

2. Aloita hoito n. 15 minuuttia avaavan lääkkeen jälkeen.

3. Puhalla vesipulloon n. 10 kertaa: henkitä ensin sisään rauhallisesti ja sevennetysti pallealla.
    Puhalla pillin kautta veteen vain jonkin verran tehostetusti, niin että syntyy hillitysti kuplia.

4. Hönkäise 1-2 kertaa. henkitä issään rauhallisesti ja syvennetysti palealla. Suosita tehostettu uloshengitys suu ja kurkunpää avoimena.

5. Yski

6. Pieni lepo

7. Toista vaiheet 2-6 kunnes limaa ei enää nouse.

8. Ota viimeiseksi keuhkoputkia hoitava lääke (jos määrätty)

puhdistusohje: Vaihda vesi joka käytön jälkeen, huuhtele pullo ja letku. Letkun voit myös keittämällä.

lähde: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

2. Mene päivystykseen

Mikäli keuhkojen tyhjennys ei auta ja olosi on todella ahdistunut kun et saa happea niin silloin on syytä mennä päivystykseen heti. Selitä tilanteesi ja suurella todennäköisyydellä saat happinaamarin jonka kautta hengität limaa irroittavaa ja keuhkoputkia avaavaa lääkettä. Älä pelästy jos hoidon jälkeen keuhkoputki on kipeä ja sitä polttaa, yleensä siellä on jonkin asteinen tulehdus ja nyt kun lima on poissa niin ihan vaan hengittäminen sattuu. Terveyskeskus kanattaa melkein unohtaa, sieltä saa harvemmin apua näissä tilanteissa

3. Pyydä lääkkeitä päivystyksessä

Unohda yskänlääkkeet, niillä ei pystytä hoitamaan keuhkoputkissa/keuhkoissa olevaa sitkeää limaa. Pyydä siis lääkäriltä sopivia lääkkeitä kunnes tauti hellittää. Voi olla että hän määrää astmaatikoilla käytettävää avaavaa lääkettä. Mikäli kyseessä on huoneenlämmössä säilyvä jauhemuodossa oleva lääke, se leviää ainoastaan keuhkoputken pinnalle, vähäisissä määrin keuhkoihin asti. Jos taas lääkäri kuulee isoja rohinoita keuhkoissa voi olla että saat kaasuun pakattua lääkettä. Oikealla hengitystekniikalla tämä leviää koko keuhkoihin. Jos taas lääkäri ei halua kirjoittaa yhtään mitään ollaan mielestäni ikävässä tilanteessa. Etenkin urheilijalle tilanne on huono jos tulehdusten odotetaan parantuvat itsestään ilman lääkitystä tai tarjotaan ainoastaan antibioottia. Jos se tulehdus on siellä keuhkoissa, niin miksi sitä ei voisi parantaa suoraan inhaloitavilla lääkkeillä?

Jos nyt käy niin että saat inhaloitavia lääkkeitä niin lue sivuvaikutukset tarkkaan läpi, ei ole tavatonta että syke kiihtyy, kädet vapisevat tai ilmenee rytmihäiriön kaltaisia tuntemuksia. Jos näin käy niin ota lääkäriin yhteyttä varmistuaksesi lääkkeen sopivuudesta ja siitä ettei sinulla ole piilevää vikaa sydämmessä.

Esimerkiksi itselläni nykyinen lääke aiheuttaa pahoja oireita jos joudun useamman päivän käyttämään isoja annoksia. Sydämmen on todettu olevan muuten terve mutta tiheälyöntisyyttä ja värinöitä esiintyy välillä. Ratkaisu: Lääkettä voi ottaa ainoastaan kerran päivässä isomman annoksen akuutissa tilanteessa.

5. Tarkkaile tilannetta

Jos et saanut päivystyksestä lääkkeitä, tarkkaile oloa ja mikäli olo taas pahenee mene uudelleen päivystykseen. Terveyskeskuksesta harvoin saa akuuteissa tilanteissa mitään muuta kuin lähetteen eteenpäin ja laskun kotiin. 

4. Lepää

Älä missään nimessä aloita urheilua liian aikaisin, anna keuhkojen toipua ja kuuntele olotilaa.

---------

Se miksi liman poisto on ensiarvoisen tarkeätä on tulehduksen nopeampi parantuminen. Lima tukkii pieniä ilmatietä ja antaa loistavan alustan tulehdukselle kukoistaa.

Inhaloitavissa kaksitehoisissa lääkkeissä on aina avaava lääke  joka irroittaa limaa sekä rentouttaa verisuonia. Lisäksi niissä on hoitava lääke joka hillitsee keuhkon pinnalla olevaa tulehdusta.

Yksitehoisessa lääkkeessä on taas joko jompaa kumpaa, hoitavaa tai avaavaa.

Jos kotona on PEF mittari, 20-30% lasku hyvistä normaaliarvoista on merkki siitä että tilanne ei ole stabiili. Jos tilanne jatkuu eikä helpota (lisälääkityksin jotka ohjeistettu) tai pahenee niin syytä mennä lääkäriin.



Kommentit

  1. MOi...limakurkut. sori, että osallistun tähän, mutta minulla oli noin kaksi vuotta sitten hankala flunssa lievää kuumetta. Pahinta oli se kun jäi yskä lähinnä kuivaa ja liman kertyminen. Kuvattu on ja keuhkoputket tähystetty ja bronkus limassa aluksi papa kolme sitten lievä epäilys maligniteetti otettiin TT-kuvat ei maligniteettiin viittavaa, Nyt uusi bronkustähystys papa kaksi. tubi miinusta. keuhkoputkissa kirkasta nestettä jonkin verran ja lievää punoitusta? Keuhkolääkärin ehdotus keväällä kuva ja kokeita. Olisko kuiva ilma? ;einaa vaan tulla tukentumisen tunne?
    Otan välillä 1-2 15mg opamox rauhoittaa jonkin verran. Yöksi 2 x 100mg ketipinor
    auttaa pidentää unta.
    onko luotaistuotetta? Parkinson tauti ollut yli 5 vuotta...uskon rukoukseen sillä lähti tupakan himo 16v sitten ja pian kaksi vuotta sitten pelikoneriippuvuus?
    Kuinka paljon voisi oireet olla psyykkistä?
    terveisin tv. Timoteus

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit